Румънските пристанища се готвят да счупят 31-годишен рекорд

Румънските морски пристанища се готвят да подобрят 31-годишен рекорд.

През 1988 година в морските пристанища на Румъния са обработени 62,4 млн. тона товари, а пристанищната администрация очаква до края на годината само през терминалите на порта в Констанца да бъдат обработени 65 млн. тона, пише местното издание „Cudet Liber“.

От пристанището коментират, че в момента е пикът на зърнената кампания, а само вчера 14 кораба са изнесли 370 700 тона пшеница, царевица и слънчоглед.

8,79% е отчетеният ръст на обработените товари през румънските морски пристанища от началото на годината.

През пристанищата Констанца, Мидия и Мангалия са преминали 43,4 млн. тона товари. Основният ръст идва от по-големия износ на зърнени култури.

Ръст се отчита и при другите групи товари – руди (+23,75%), торове (+31,12%), нефтопродукти (+5,52%), въглища (+9,66%) и метални изделия (+8,20%).

С 23,94% са увеличени и товарите от речния трафик, които достигат над 10 млн. тона.

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас