Отбелязваме Световния морски ден – 26 септември

Днес, 26 септември, морската общност отбелязва Световния морски ден.

Международната морска организация (IMO) обяви, че тазгодишната тема цели да насърчи засилване ролята на жените в морската индустрия и половото равенство.

„Равенството между половете e признато като една от ключовите платформи, на които хората могат да изградят устойчиво бъдеще. Това е една от 17-те цели, които са в основата на Програмата на ООН за устойчиво развитие, която страните от цял свят обещаха да изпълняват“, заяви Генералният секретар на IMO Китак Лим.

IMO продължава да разширява програмите си за привличане на повече жени към сектора. Организацията планира различни инициативи, които да осигурят стипендии за желаещите кариера в сектора представителки на нежния пол, улеснявайки достъпа им до високотехнологично обучение, включително осигуряване на среда за кариерно развитие както на море, така и на брега. Специални усилия организацията ще насочи за развитие на тези програми в развиващите се страни.

Световният морски ден представя възможност за съсредоточаване вниманието на широката общественост към значимостта на корабоплаването и морската индустрия.

Още по темата

Видео:

Последни новини

Последни новини