Иновативни „криле“ намаляват разхода на гориво на корабите

Иновативна спомагателна пропулсивна система, ползваща вятъра, ще бъде инсталирана за първи път на кораб на базираната в Холандия Van Dam Shipping. Системата e разработена от eConowind.

Първата подобна система ще бъде инсталирана на кораб ANKIE с дедуейт 3 600 t до края на годината.

Разработката на eConowind – „ventifoil“ представлява елемент във формата на крило, използващ съвременните иновации в аеродинамиката и осигуряващ значителна задвижваща сила спрямо размера си. Крилото се върти на собствена ос и се настройва според посоката на вятъра. Употребата на системата не оказва никакво влияние на работните процеси на борда.

Холандската компания е разработила системата в два варианта – фиксирана и преносима в контейнер (виж заглавната снимка).

ANKIE ще разполага с фиксирана система с две крила с височина 10 метра. Корабособственикът смята, че със спестените средства за гориво през следващите 3 години ще си възвърне инвестицията за закупуване на системата.

Вижте още по темата тук

Видео:

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и