Белгия може да ни предостави и минни ловци

Минен ловец „Цибър”, снимка: Пресцентър, ВМС
Минен ловец „Цибър”, снимка: Пресцентър, ВМС

Белгийските ВМС имат интерес да ни доставят високотехнологичен комплекс за подводни дейности и минни ловци.

Комплексът за подводни дейности включва барокамера и високотехнологично водолазно оборудване, в което влизат автономни апарати. До 24 часа модулният комплекс може да бъде транспортиран до всяка точка на страната.

Към проекта са включени обучение на военнослужещи и разработване на високи технологии като костюм за подводна интервенция, при който биометричните данни на водолаза се следят и контролират дистанционно.

Контраадмирал Михайлов допълни, че в плановете на военноморското командване влиза и покупка на нораби тип „минен ловец“, с които разполагат белгийските ВМС.

Преди близо 15 години пак от Белгия нашите ВМС получиха фрегати проект „Вилинген“, които още са в строя, дадоха възможност да бъде поддържана оперативната готовност на бойния ни флот, страната ни да участва в операции на НАТО в Черно и Средиземно море, да бъдат обучени и да придобият морска закалка стотици офицери, старшини и матроси.

Източник FrogNews

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и