25 години контейнерен терминал в Бургас

Контейнерният терминал на пристанището в Бургас отпразнува 25-годишен юбилей с уникално вечерно парти в автентична работна среда. 

„Преди 9 години, когато се проведе работното съвещание на Министерски съвет, на което трябваше да се реши дали в Бургас  да се отдаде пристанището на концесия, аз изобщо не съжалявах, че изказах своето одобрение. Бях сигурен, че това е правилното решение за Бургас. И днес, за 7 години работа на концесионера БМФ Порт Бургас, на нашето пристанище са инвестирани огромни финансови средства, които към днешна дата възлизат на повече от 135 млн.лв. Гарантирано, целогодишно, тук работят 950 специалисти, а с всичките допълнителни дейности, които се извършват, реалният брой на заетите работни места достига до над 1600. За град като Бургас това е огромна подкрепа за икономиката ни и за икономическата ни стабилност като цяло“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов в своето приветствие по повод 25-годишнината на терминала.

Той изказа своите благодарности към ръководството на БМФ Порт Бургас и пожела още дълги години да продължават успешно да инвестират в бъдещето на Бургас. 

Преди 9 години, когато се проведе работното съвещание на Министерски съвет, на което трябваше да се реши дали в Бургас  да се отдаде пристанището на концесия, аз изобщо не съжалявах, че изказах своето одобрение, каза Димитър Николов
Последните 7 години за Пристанището тук са като на забързан кадър в сравнение с картината, която беше преди това, каза областният управител Вълчо Чолаков

Историята на Контейнерния терминал в Бургас води началото си от края на 20 век. Създаден е през 1994 г., през най-трудните години на преход и липсата на инвестиции в инфраструктура, в механизация и автоматизация, които за съжаление забавят развитието му. Години по-късно обаче всичко се променя, когато Терминалът „Бургас-Запад“ бе отдаден на концесия. Това поставя и началото на технологична революция на всички пристанищни дейности. Към днешна дата Контейнерният терминал е модерен, актуален и конкурентоспособен, като покрива най-високите стандарти. 

„Взаимствахме опит от най-развитите контейнерни терминали в Европа, който адаптирахме до мащабите на българския пазар. Въведохме всички добри практики и днес се гордеем с това, което постигнахме. Инвестирали сме  сериозни средства в техническа инфраструктура ив  механизацията, вече можем да се похвалим с това, че притежаваме всички технологии за обработване на контейнери, които са достъпни в света. А това се случи благодарение на всички вас – колеги, партньори и служители“, обърна се към гостите директорът на Контейнерния терминал на Пристанище Бургас Никола Костов. Той разкри, че ежеседмично звеното  обслужва 4 линейни корабни посещения, а в хода на „революцията“, която целият пристанищен комплекс е претърпял в последните години, са предвидени и бъдещи проекти, които ще преобразят порта до нива, които ще го доближат до един от най-добрите в Европа. 

Източник ФЛАГМАН

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и