Морските посланици на България са най-активни в световен мащаб

Тримата български морски посланици – к.д.п. Александър Александров, к.д.п. Андриян Евтимов и к.д.п. Димитър Димитров, се нареждат на второ място в световен мащаб по брой проведени инициативи.

Това стана ясно по време на петата среща на морските посланици на добра воля в Международната морска организация (IMO).

В доклад на кап. Ниш Виджаякулатилака от Шри Ланка бе посочена изключителната активност на родните морски посланици.

Мисията на морските посланици на Международната морска организация в страните по света е да популяризират морската индустрия сред младите хора.

Капитаните Александров, Димитров и Евтимов едва не са изпреварили английския Nautical Institute (NI), който се ползва с консултативен статут в IMO, според доклада на кап. Ниш.

Имайки предвид факта, че NI е световнопризната неправителствена организация с пълна категоричност може да се отбележи, че българските морски посланици са най-активни в целия свят.

Лично генералният секретар на IМО поздрави участниците в петата среща на инициативата, каза пред Maritime.bg к.д.п. Александър Александров.

На среща са разяснени вече одобрените правила за избор на нови морски посланици и начините, по които те ще трябва да работят.

„Една част от участващите споделиха своя опит в пропангандиране на морските професии и състоянието на морската култура, не само в техните страни, но и в по- широк географски мащаб. Този анализ беше приет с одобрение и с пожелание за бъдещо развитие и задълбочаване. Така могат обективно да се определят насоките на бъдещото развитие на схемата на морските посланици на добра воля“, каза още к.д.п. Александров.

Организаторите разпространиха на хартиен носител информация за „Експедицията с тръстиковата лодка „АБОРА IV” и българската морска култура”, предложена от к.д.п. Александров, който е един от българските участници, заедно с Теодор Роков от Районния археологически музей.

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по