„Капан“ за американски самолетоносач в Южнокитайско море

Китайски медии публикуваха сателитни снимки на самолетоносача на Военноморските сили на САЩ „Роналд Рейгън“ в Южно китайско море, който е заобиколен от пет китайски военни кораба, предадоха РИА Новости и Фокус.

Говорителят на Министерството на националната отбрана на Китай, коментирайки тези кадри, отбеляза, че самолетоносачът е изпратен от Вашингтон, за да демонстрира сила и да засили милитаризацията на Южнокитайско море.

„Китайските военни ще изпълнят своите задължения и задачи и категорично ще защитават националния ни суверенитет и сигурност“, заяви той.

В продължение на десетилетия Пекин спори с няколко държави в Азиатско-Тихоокеанския регион за териториалната принадлежност на редица острови в Южнокитайско море, на шелфа на които са открити значителни запаси от въглеводороди.

САЩ не са страна в спора, но не признават претенциите на Китай и настояват свободното корабоплаване в региона.

Последни новини

Последни новини

Черно море – Бриз: Разрушиха ни 60-годишен мост, който ние сме градили и дейността ни спира

Ръководството на варненския ветроходен клуб "Черно море - Бриз" твърди, че част от 60-годишен мост на брега на езерото е разрушен. Буквално е строшен и целостта му е нарушена.

Лавров: Присъствието на американски кораби в Черно море е придружено от агресивна реторика

Снимката е илюстративна. Американското посолство в Анкара е уведомило Турция за отмяна на преминаването на два кораба от Военноморските сили на САЩ през Босфора към Черно море,