Предстоят концесионни анализи за пристанищата в Бургас, Варна и Русе

Предстои възлагане на концесионни анализи за пристанищата в Бургас, Варна и Русе. Това казва в интервю за в-к „Черно море“ министърът на транспорта Росен Желязков.

„В резултат ще се получи и това, за което говоря – по-голяма яснота по анализите на данните, в т.ч. за актуалното състояние на самата инфраструктура и на нейния потенциал. Те ще бъдат публични и мисля, че в рамките на няколко месеца ще имаме пълната информация, за да можем да открием процедура за привличане на частно партньорство по управлението и оперирането на пристанищната инфраструктура“, казва министърът.

По думите на Желязков се разглеждат главно възможностите за привличане на частни инвеститори към съществуващите терминали, но ще се съдейства, ако има интерес за изграждане на нови.

Предстоящото удълбочаване на двата канала във Варна министърът определя като най-големият проект за развитие на пристанищната инфраструктура.

„Тази мащабна инвестиция е насочена към развитието на пристанище Варна-запад и повишаване на неговата плавателност. Дълбочината на газене на корабите ще бъде увеличена с още 2 метра, за да достигне 13,5 метра. Стойността на проекта е 400 млн. лева и изпълнението му започва още тази година, за да приключи през 2021 г. Неговата реализация ще развие потенциала на Варна-запад, за да може да поема най-големите плавателни съдове, което ще оптимизира и трафика, и себестойността на товарите“, казва още той.

Източник в-к Черно море

Последни новини

Последни новини

Липсата на навременна техническа поддръжка е сред причините за потъването на рудовоза „Stellar Daisy“

Пренебрегването на нуждата от навременна техническа поддръжка е сред причините за потъването на рудовоза STELLAR DAISY. Това постанови Държавният морски трибунал на Южна

САЩ водят разговори със съюзници за осигуряване на ескорт на търговските кораби в Червено море

Снимката е илюстративна. САЩ водят разговори със своите съюзници за осигуряване на военен ескорт на корабите, плаващи в Червено море на фона на сериозните рискове за