РФ ратифицира Конвенцията за Каспийско море

Президентът на Русия Владимир Путин подписа федерален закон за ратифицирането на Конвенцията за правния статут на Каспийско море, подписана в Актау на 12 август 2018 г., предава РИА Новости.

Конвенцията определя режима на корабоплаване и реда за колективното използване на акваторията на Каспийско море, механизма за регламентиране на границите на териториалните води и риболовните зони, разделянето на дъното и недрата на Каспийско море на сектори, условията за прокарване на подводни кабели и тръбопроводи, както и различни други въпроси на сътрудничество между крайбрежните държави.

Едно от основните правила е забрана за присъствие в Каспийско море на въоръжени сили, които не принадлежат на каспийските държави.

Конвенцията указва границите за разпространение на суверенитета, суверенните права и юрисдикцията на крайбрежните държави, което би трябвало да допринесе за укрепването на стабилността и предсказуемостта в отношенията между държавите от региона и да създаде благоприятни условия за разширяване на взаимноизгодното сътрудничество в области като сигурност, транспорт и корабоплаване, риболов, разузнаване, добив на въглеводороди и други.

Миналата година документът беше парафиран от президентите на петте каспийски държави – Русия, Казахстан, Иран, Азербайджан и Туркменистан.

Още по темата:

Източник БГНЕС Actualno.com Снимка: Journal of Nomads

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент