РФ ратифицира Конвенцията за Каспийско море

Президентът на Русия Владимир Путин подписа федерален закон за ратифицирането на Конвенцията за правния статут на Каспийско море, подписана в Актау на 12 август 2018 г., предава РИА Новости.

Конвенцията определя режима на корабоплаване и реда за колективното използване на акваторията на Каспийско море, механизма за регламентиране на границите на териториалните води и риболовните зони, разделянето на дъното и недрата на Каспийско море на сектори, условията за прокарване на подводни кабели и тръбопроводи, както и различни други въпроси на сътрудничество между крайбрежните държави.

Едно от основните правила е забрана за присъствие в Каспийско море на въоръжени сили, които не принадлежат на каспийските държави.

Конвенцията указва границите за разпространение на суверенитета, суверенните права и юрисдикцията на крайбрежните държави, което би трябвало да допринесе за укрепването на стабилността и предсказуемостта в отношенията между държавите от региона и да създаде благоприятни условия за разширяване на взаимноизгодното сътрудничество в области като сигурност, транспорт и корабоплаване, риболов, разузнаване, добив на въглеводороди и други.

Миналата година документът беше парафиран от президентите на петте каспийски държави – Русия, Казахстан, Иран, Азербайджан и Туркменистан.

Още по темата:

Източник БГНЕС Actualno.com Снимка: Journal of Nomads

Последни новини

Последни новини

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на

Хутите: Екипажът на „Galaxy Leader“ общува със семействата си

На екипажа на задържания автомобиловоз GALAXY LEADER е позволено да общува със семействата си. Това каза говорителят на Ансар Аллах Мохамед Абдулсалам. Тази информация бе

Великобритания сигнализира за малки плавателни съдове, действащи подозрително във водите на Аденския залив

Великобритания предупреди за малки плавателни съдове, действащи подозрително във водите на Аденския залив, дни след опита за отвличане на танкер CENTRAL PARK, за който