ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА МОРЯЦИ ПО ВРЕМЕ
НА COVID-19 ПАНДЕМИЯТА (обновено)

Затруднения за корабоплаването в района на Белене

Фото: ИАППД
Фото: ИАППД

В целия участък на река Дунав се наблюдава ограничаване в газенето на съдовете, каза за Радио „Фокус“ инж. Павлин Цонев, изп. директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав ” – Русе, във връзка с ниското ниво на реката.

„Особено след месец май, липсата на валежи оказва своето влияние и в момента наблюдаваме ограничаване на корабоплаването, както за нашия, така и за немския, австрийския и унгарския участък на Дунав“, отбеляза инж. Цонев.

Той посочи, че на този етап затруднения в корабоплаването има в района на Белене, като там корабите „Вит“ и „Осъм“ работят денонощно по обозначаване на корабоплавателния път.

„В момента „Осъм“ работи в района на Белене, а „Вит“ – в района на Силистра.

Извършваме проверка и актуализация на маркировката с шамандури“, каза инж. Цонев.

Той обясни, че благодарение на извършената драгажна дейност в критичните участъци през 2018 и 2019 година, въпреки ниските водни стоежи, се наблюдават малко по-големи дълбочини на фарватера, което е в помощ на корабоплаването.

„При настоящите стойности на нивото, теоретично трябва да наблюдаваме дълбочини, по-малки от 2 метра, а в момента те са от опрядъка на 2.20 2.30 метра. Естествено, има ограничаване в газеното на корабите и натовареността на съдовете, но не е такова, каквото е било преди години“, заяви инж. Цонев.

Източник Радио Фокус - Шумен
Вижте още