Наш моряк загина на ферибот

Пострадали са други трима български моряци на възраст между 23 и 51 години

Моряк от България загина, а други трима са ранени на борда на кораб EUROFERRY MALTA (9108556).

Съдът е извършвал преход от Каляри с направление Порто Торес.

По данни на медии в Италия, EUROFERRY MALTA попада в тежка хидрометеорологична обстановка, след като отплава от Каляри в 1940 ч. в неделя, превозвайки на борда си 90 камиона и 50 автомобила.

Корабът е собственост на „MALTA MOTORWAYS OF THE SEA“, част от групата Grimaldi, и менажиран от VALIANT SHIPPING SA, Гърция, според справка на Maritime.bg в система „Equasis“.

Загиналият е 24-годишен български гражданин, съобщиха медии в Италия. Информацията е потвърдена от българското Министерство на външните работи (вижте по-долу).

Сигналът за бедствие е подаден от капитана на плаващия под Малтийски флаг ферибот тази сутрин в 1030 ч.

Капитанът докладва за един загинал и един ранен.

Вторият сериозно пострадал български моряк е със счупени крака, според медии в Италия.

Активиран и изпратен е хеликоптер от Порто Торес към построения през 1995 г. плавателен съд.

В 1600 ч. EUROFERRY MALTA застава в пристанището на Порто Торес (вижте видео по-долу).

Започнало е разследване на инцидента.

||| Според непотвърдени данни, превозно средство, превозвано на борда, е премазало българските моряци, след като изпуска лашингът му.

Според друга информация, цитирана от медии в Италия, причина за инцидента става вълна, ударила четиримата български моряци, които в този момент извършвали обход на палубата.

Жертвата Д. Й. е на 24 години, намирал се в района на бака, другите ранени са 51-годишният В. А., 23-годишният Д. А. и 24-годишният К. А.

| Ако разполагате с подробности за инцидента – пишете ни на имейл news@maritime.bg или в страницата на Maritime.bg във Фейсбук.

Министерство на външните работи:

„Единият пострадал български моряк на кораб край остров Сардиния е настанен в болница, другите двама са освободени за домашно лечение, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Един български гражданин е загинал, а трима са пострадали при инцидент на товарния кораб “Малта” край бреговете на италианския остров Сардиния. И четиримата български граждани са моряци от екипажа на кораба , собственост на компанията „Грималди“. Единият от пострадалите българи е настанен в болница без опасност за живота. Останалите двама са преминали лекарски преглед и са освободени за домашно лечение. Посолството ни в Рим се свърза с Бреговата охрана в Порто Торес, според която инцидентът се е случил близо до Сардиния по маршрут Порто Торес-Каляри. Силна вълна е ударила моряците, докато работели на борда. Посолството ни в Рим е във връзка с италианската Брегова охрана и е в готовност да оказва необходимото съдействие. По случая италианските власти са образували разследване“

Видео:

„Висшият мениджмънт на GRIMALDI GROUP изказва своите съболезнования и съжаление за случилото се на борда на EUROFERRY MALTA. Компанията ще окаже пълно съдействие на семействата на загиналия и пострадалите“, се казва в позиция на италианската компания.

През април 2018 г. EUROFERRY MALTA остана без ход край Корсика. Тогава към кораба бе изпратен спасителния влекач ABEILLE FLANDERS и група от френската морска агенция.

EUROFERRY MALTA (IMO: 9108556) е построен през 1995 г. Съдът плава под флага на Малта, има дължина 175.08 m, широчина 24.4 m. и дедуейт 11 164 t. Собственост е на базираната в Малта MALTA MOTORWAYS OF THE SEA LTD, част от групата на италианската Grimaldi, менажира се от гръцката VALIANT SHIPPING SA.

| Ако разполагате с подробности за инцидента – пишете ни на имейл news@maritime.bg или в страницата на Maritime.bg във Фейсбук.

Вижте още:

Инцидентът със загиналия моряк и ранените му колеги от България е пореден за италианския корабособственик. През годината няколко кораба на компанията аварираха, на борда на други избухнаха пожари, трети потънаха, предизвиквайки разливи, а на други бяха открити наркотици.

Част от черната серия за италианската GRIMALDI:

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас