Наш моряк загина на ферибот

Пострадали са други трима български моряци на възраст между 23 и 51 години

Моряк от България загина, а други трима са ранени на борда на кораб EUROFERRY MALTA (9108556).

Съдът е извършвал преход от Каляри с направление Порто Торес.

По данни на медии в Италия, EUROFERRY MALTA попада в тежка хидрометеорологична обстановка, след като отплава от Каляри в 1940 ч. в неделя, превозвайки на борда си 90 камиона и 50 автомобила.

Корабът е собственост на “MALTA MOTORWAYS OF THE SEA”, част от групата Grimaldi, и менажиран от VALIANT SHIPPING SA, Гърция, според справка на Maritime.bg в система “Equasis”.

Загиналият е 24-годишен български гражданин, съобщиха медии в Италия. Информацията е потвърдена от българското Министерство на външните работи (вижте по-долу).

Сигналът за бедствие е подаден от капитана на плаващия под Малтийски флаг ферибот тази сутрин в 1030 ч.

Капитанът докладва за един загинал и един ранен.

Вторият сериозно пострадал български моряк е със счупени крака, според медии в Италия.

Активиран и изпратен е хеликоптер от Порто Торес към построения през 1995 г. плавателен съд.

В 1600 ч. EUROFERRY MALTA застава в пристанището на Порто Торес (вижте видео по-долу).

Започнало е разследване на инцидента.

||| Според непотвърдени данни, превозно средство, превозвано на борда, е премазало българските моряци, след като изпуска лашингът му.

Според друга информация, цитирана от медии в Италия, причина за инцидента става вълна, ударила четиримата български моряци, които в този момент извършвали обход на палубата.

Жертвата Д. Й. е на 24 години, намирал се в района на бака, другите ранени са 51-годишният В. А., 23-годишният Д. А. и 24-годишният К. А.

| Ако разполагате с подробности за инцидента – пишете ни на имейл news@maritime.bg или в страницата на Maritime.bg във Фейсбук.

Министерство на външните работи:

“Единият пострадал български моряк на кораб край остров Сардиния е настанен в болница, другите двама са освободени за домашно лечение, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Един български гражданин е загинал, а трима са пострадали при инцидент на товарния кораб “Малта” край бреговете на италианския остров Сардиния. И четиримата български граждани са моряци от екипажа на кораба , собственост на компанията „Грималди“. Единият от пострадалите българи е настанен в болница без опасност за живота. Останалите двама са преминали лекарски преглед и са освободени за домашно лечение. Посолството ни в Рим се свърза с Бреговата охрана в Порто Торес, според която инцидентът се е случил близо до Сардиния по маршрут Порто Торес-Каляри. Силна вълна е ударила моряците, докато работели на борда. Посолството ни в Рим е във връзка с италианската Брегова охрана и е в готовност да оказва необходимото съдействие. По случая италианските власти са образували разследване”

Видео:

“Висшият мениджмънт на GRIMALDI GROUP изказва своите съболезнования и съжаление за случилото се на борда на EUROFERRY MALTA. Компанията ще окаже пълно съдействие на семействата на загиналия и пострадалите”, се казва в позиция на италианската компания.

През април 2018 г. EUROFERRY MALTA остана без ход край Корсика. Тогава към кораба бе изпратен спасителния влекач ABEILLE FLANDERS и група от френската морска агенция.

EUROFERRY MALTA (IMO: 9108556) е построен през 1995 г. Съдът плава под флага на Малта, има дължина 175.08 m, широчина 24.4 m. и дедуейт 11 164 t. Собственост е на базираната в Малта MALTA MOTORWAYS OF THE SEA LTD, част от групата на италианската Grimaldi, менажира се от гръцката VALIANT SHIPPING SA.

| Ако разполагате с подробности за инцидента – пишете ни на имейл news@maritime.bg или в страницата на Maritime.bg във Фейсбук.

Вижте още:

Инцидентът със загиналия моряк и ранените му колеги от България е пореден за италианския корабособственик. През годината няколко кораба на компанията аварираха, на борда на други избухнаха пожари, трети потънаха, предизвиквайки разливи, а на други бяха открити наркотици.

Част от черната серия за италианската GRIMALDI:

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент