Приключи драгирането на Дунав край критичните участъци

Приключиха дейностите по удълбочаване на река Дунав в района на островите Батин, Белене и Вардим, планирани за 2019 г.

Това са трите най-критични места от българския участък на реката.

Драгирането бе извършено в периода юли-септември. Общият издрагиран обем възлиза на почти 300 000 куб. м. В резултат на извършените драгажни дейности дълбочината на фарватера достигна 300 см и ширина 150 м при ниско корабоплавателно ниво, които позволяват нормално движение на плавателните съдове.

Въпреки ниските водни нива, които са характерни за сезона, корабоплаването в критичните участъци е значително подобрено.

Припомняме, че драгажните дейности се изпълняват съгласно договор между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ и „Космос Шипинг“ АД. Подписаният договор е на стойност 6,7 млн. лева и гарантира поддържане на речните нива за срок от 3 години (до 2020 г. вкл.).

Предстои да бъде изготвено допълнително споразумение за удължаване на срока с още три години, за да се гарантира нормалното поддържане на корабоплавателния път в българския участък на река Дунав.

ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ планира да закупи собствена мултифункционална драгажна техника, с която ще изпълнява ефективно своите ангажименти за поддръжка на фарватера в българския участък на река Дунав. Новите драгажни съоръжения ще бъдат доставени в рамките на проект, финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020, на стойност приблизително 20 млн. лева.

Обявени са две обществени поръчки за закупуване на драга, тръби за транспортиране на наноси, шалан, понтон и маневрен кораб и се очаква скоро да бъдат избрани фирмите, които ще доставят специализираната техника.

Източник БНТ

Последни новини

Последни новини

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от

Добър късмет за Павлин Надворни и „Espresso Martini“ от децата на Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“

Приблизително 480 мили преди да премине първия от Трите големи – нос Добра Надежда, Павлин Надворни и Espresso Martini получиха послание в рисунки от най-малките ветроходци на

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски