Откриха паметна плоча на първия командир на „Дунавската флотилия“

Паметна плоча, монтирана върху фасадата на Флотската кула, ще напомня за основателя и първи командир на „Дунавска флотилия“ капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич.

Официалната церемония ще се състои на 16.10.2019 г. /сряда/ от 11:00 часа в района на Флотската кула.

Мястото за поставянето на плочата не е избрано случайно. За целта е получено и разрешение от Националния институт за паметници на културата предвид статута на Флотската кула и Изпълнителна Агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, които са домакин на събитието.

Именно на това място, година след Освобождението от Турско робство, е създадена т. нар. „Дунавска флотилия“. Датата 12 август 1879 г. е смятана за рождена дата на Българския военноморски флот.

Основател и първи командир на „Дунавска флотилия“ в периода 1879-1883 г. е капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, който основава и Машинна техническа школа – първото техническо училище в България, което е предшественик на Висшето военноморско училище в гр. Варна.

Последни новини

Последни новини

Инж. Славов: Абсолютно недопустими са спекулациите за измиране на риба от замърсяване във "Флотски арсенал"

Абсолютно недопустими са твърденията за замърсяване от "ТЕРЕМ КРЗ Флотски арсенал - Варна", причинило измиране на риба в акваторията на Варненското езеро. Това заяви пред

Турция прави първи сондаж в Черно море на годишнината от неуспешния преврат

Турция може да започне проучване на нефт в Източното Средиземноморие в рамките на три или четири месеца съгласно споразумение, подписано с Либия, което беше осъдено от други в

По света и у нас

По света и у нас