Разширяват пристанището в Одеса

Повече от три хиляди хектара изоставени територии в северното предградие на Одеса, могат да се превърнат в приоритетна инвестиционна зона.

Преди броени дни в Пристанище Одеса бе представен проект, разработен от портовите власти в сътрудничество с програмата за международно развитие на САЩ (USAID).

Инициативата бе представена от Даниел Тхермън (директор на регионалната програма за Украйна на USAID), Радим Джил (инженер и икономист на проекта), Мишел де Жонг (експерт по портови проекти в USAID) и Юри Васков (заместник-изпълнителен директор на пристанището).

Според Юри Васков, проектът е изключително мащабен и цели създаване на нова свободна икономическа зона. По думите му досегашната “Порто-Франко” е генерирала инвестиции в размер на 50 млн. щ. долара.

“След като през 2010г. правителството на Украйна реши да бъдат възродени свободните (специални) икономически зони, имаме реални предложения, свързани с по-нататъшното развитие на сухотоварното пристанище върху изоставените територии”, коментира Васков.

Той е категоричен, че привличането на инвестиции е изключително важен за региона процес. Според него е необходимо да бъде създаден и конкурентен бизнес план, а за управлението на този проект би била нужна международна агенция с опит, каквато е USAID.

Проектът за изграждане на съоръжения в блатистите изоставени територии в северното предградие включва няколко компонента. Те са изграждане на търговско-развлекателен парк, логистична зона (складове, контейнерни терминали и комплекси за обработка на товари), търговско-производствен парцел и “зелена територия” на площ от 555 хектара.

По време на дискусиите в Пристнище Одеса, стана ясно, че проектът ще бъде предложен за разглеждане от Общинския съвет в града. По думите на Васков “Одеса 2023” ще влезе и в плановете за развитие на пристанището през следващите 50 години.

maritime.port.bg – Пристанища

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент