Разширяват пристанището в Одеса

Повече от три хиляди хектара изоставени територии в северното предградие на Одеса, могат да се превърнат в приоритетна инвестиционна зона.

Преди броени дни в Пристанище Одеса бе представен проект, разработен от портовите власти в сътрудничество с програмата за международно развитие на САЩ (USAID).

Инициативата бе представена от Даниел Тхермън (директор на регионалната програма за Украйна на USAID), Радим Джил (инженер и икономист на проекта), Мишел де Жонг (експерт по портови проекти в USAID) и Юри Васков (заместник-изпълнителен директор на пристанището).

Според Юри Васков, проектът е изключително мащабен и цели създаване на нова свободна икономическа зона. По думите му досегашната „Порто-Франко“ е генерирала инвестиции в размер на 50 млн. щ. долара.

„След като през 2010г. правителството на Украйна реши да бъдат възродени свободните (специални) икономически зони, имаме реални предложения, свързани с по-нататъшното развитие на сухотоварното пристанище върху изоставените територии“, коментира Васков.

Той е категоричен, че привличането на инвестиции е изключително важен за региона процес. Според него е необходимо да бъде създаден и конкурентен бизнес план, а за управлението на този проект би била нужна международна агенция с опит, каквато е USAID.

Проектът за изграждане на съоръжения в блатистите изоставени територии в северното предградие включва няколко компонента. Те са изграждане на търговско-развлекателен парк, логистична зона (складове, контейнерни терминали и комплекси за обработка на товари), търговско-производствен парцел и „зелена територия“ на площ от 555 хектара.

По време на дискусиите в Пристнище Одеса, стана ясно, че проектът ще бъде предложен за разглеждане от Общинския съвет в града. По думите на Васков „Одеса 2023“ ще влезе и в плановете за развитие на пристанището през следващите 50 години.

maritime.port.bg – Пристанища

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент