Има обвинени за гибелта на подводница ARA SAN JUAN

*Нанесени са корекции в съдържанието на материала. Тримата офицери от флота са привлечени към процеса в качеството им на свидетели към 23.10.2019 г.

Обвинения бяха предстои да бъдат повдигнати срещу трима бивши офицери от Военноморските сили на Аржентина за потъването на подводница ARA SAN JUAN, при което загина целият й екипаж от 44 подводничари.

Евентуално ще бъдат обвинени кап. Хорхе Андрес Сулия – бивш началник на управлението на логистичното осигуряване на операциите на подводните сили, кап. Уго Мигел Корея – бивш началник „Операции“ на подводните сили и кап. Хектор Алонсо – бивш началник на Щаба на подводните сили.

Според съдията по делото е много вероятно и други лица да получат обвинения, сред които най-вероятно ще попаднат бивши командири на флота, както и бившият военен министър.

Потъването на ARA SAN JUAN е описано в материалите по делото като „най-голямата трагедия в историята на аржентинските ВМС в мирно време“. От тях става ясно, че подводната лодка е трябвало да изпълни задачи в четири фази. Първо – да достигне до Военноморската база Ушуая, второ – престой и подготовка за следващата трета фаза – борба с условен противник и патрулиране и четвъртата неосъществена фаза – разузнаване и наблюдение на незаконен риболов и установяване позициите на патрулиращи английски кораби и самолети.

На 14 ноември 2017 г. от ARA SAN JUAN докладват в щаба на подводните сили, че предстои потапяне и следващата комуникация ще се осъществи в рамките на 48 часа.

В 2342 ч., на същата дата, офицер от подводницата се свързва с началника на операциите на подводните сили и го информира, че на борда е избухнал пожар, който е овладян и ARA SAN JUAN е на повърхността.

В този разговор, според материалите на делото, офицерът докладва, че евентуалната причина за пожара е нахлуване на задбордна вода в акумулаторно отделение. Въпреки че подводничарят докладва, че ситуацията е овладяна, той пита своя висшестоящ колега къде се намират останалите кораби, ако има необходимост от евентуална евакуация.

В същото време ARA SAN JUAN е попаднала в тежка хидрометеорологична обстановка и е на повърхността.

Според магистратите, офицерът на брега изглежда не е оценил сериозността на ситуацията, тъй като информира колегата си на борда на подводницата, че евентуална помощ може да достигне до тях в рамките на 20 – 24 часа.

Експерти от съдебната централа на двукамерната комисия, разследваща инцидента, смятат че това време е било възможно да бъде намалено максимум до 10 – 12 часа, ако вече бившият началник „Операции“ кап. Уго Корея е осъзнал, че са необходими спешни мерки.

28 минути след първия разговор, Корея получава второ обаждане от подводницата с актуална информация за местоположението.

В 0058 ч. на следващия ден началникът на Военноморските сили осъществява комуникация с ARA SAN JUAN. Командирът на подводницата му докладва за ситуацията, а адмиралът разпорежда незабавно прекратяване на операцията и насочване към военноморската база Мар дел Плата.

Бившият командир на флота декларира по делото, че кап. Фернандес – командир на подводницата, отговаря, че ще насочи съда към брега едва когато ARA SAN JUAN може отново да се потопи, тъй като в момента опитва да я отдалечи от района, в който бушува буря.

В следващо съобщение от подводницата докладват: „В акумулаторен отсек 3 нахлу морска вода през вентилационната система, предизвиквайки късо съединени и пожар. Акумулаторите са извън строя. Пожарът е овладян“.

В 0719 ч. офицерът от подводницата отново се свързва с кап. Корея, заявявайки че прекратяват патрула, напускат учението и се насочват към Мар дел Плата.

Не е последвала друга комуникация.

В 1051 ч. Организацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити (ОДПЗЯО), базирана във Виена, съобщи за установено аномално хидроакустично събитие.

Това е гибелта на ARA SAN JUAN.

Година по-късно останките на подводницата бяха открити на дълбочина 900 метра.

Предстои съдът да реши кой носи отговорност и защо на подводницата е разрешено да се потопи, въпреки пожара и защо към нея не са изпратени други кораби от флота, които са участвали в съвместното учение.

Вижте по-долу всичко по темата

Източник По материали на Infobae
Вижте още

Последни новини

Рекорд: Над 100 газовоза са поръчани за строителство за полугодието

Над 100 газовоза са поръчани за строителство за първото полугодие на 2022 г., става ясно от данни на Clarksons'. Това е рекорд за ново строителство за всички времена. През миналата 2021 г. бяха поръчани 86 LNG-газовоза.
Прочетете

ООН се провали в набирането на пари за обезвреждане на „плаващата бомба“ в Червено море

Едва 100 хил. долара са набрани в организираната от ООН кампания, която има цел да осигури 20 милиона долара за справяне със ситуацията с FSO SAFER. Плавателният съд представлява изключително сериозна опасност за околната среда, а
Прочетете

Учени откриха „полюси на затопляне“ в Арктика

Руски и норвежки учени откриха в Арктика "полюси на затопляне" - зони с ускорено повишаване на температурата, по-голямо от скоростта на глобалното затопляне от десетилетия, съобщи ТАСС. Най-високите темпове на затопляне са
Прочетете

ИАРА ще получи над 35 млн. лева за дронове и нова техника

Планира се Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да придобие различен вид техника, включително дронове, с което да се подпомогне изпълняването на контролните й функции, обяви в Бургас заместник-министърът на земеделието д-р
Прочетете

Бургас посреща Европейския шампионат по корабомоделен спорт

И тази година Бургас по традиция ще посрещне Европейския шампионат по корабомоделен спорт в клас "С". Очаква се участниците да предложат за оценка на журито 70 елитни модела. Освен от България, в Бургас ще пристигнат състезатели от
Прочетете

Изтеглянето на Русия от Змийския остров не гарантира износа на зърнени товари от украинските…

Изтеглянето на руснаците от Змийския остров е истински успех за украинците и болезнен удар за Москва, но не е сигурно, че ще промени хода на войната, смятат експертите. "Това е важно развитие на войната, което разхлабва обръча на
Прочетете

Флотът откри и унищожи морска мина край бреговете на България

Сигнал за плаваща морска мина е получен в Щаба на Военноморските сили в 15.10 ч. на 30 юни 2022 г. от Морския спасителен координационен център. Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб
Прочетете

България участва в Конференцията на ООН за опазването и устойчивото използване на океаните и…

Снимка: Олег Ласточкин, © РИА Новости Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов взе участие в Конференция на ООН за опазване на океаните и морската околна среда.
Прочетете

Представиха пред украинския бизнес възможностите за износ на зърнени товари през пристанищата на…

Снимка: Пристанище Варна Възможностите за обработка на товари в българските пристанища във Варна, Бургас и Русе бяха представени пред представители на Украинската търговско-промишлена палата по време на събитие, организирано от
Прочетете

Путин: Абсолютно никой не пречи на Украйна да разминира пристанищата си и да изнася зърно

Фото: amic.ru Никой не пречи на Украйна да разминира пристанищата си. Това заяви днес президентът на Руската федерация Владимир Путин. Той коментира, че именно украинските военни са отговорни за минирането на пристанищата на Черно море
Прочетете

Последни новини

България участва в Конференцията на ООН за опазването и устойчивото използване на океаните и моретата

Снимка: Олег Ласточкин, © РИА Новости Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов взе участие в Конференция

Представиха пред украинския бизнес възможностите за износ на зърнени товари през пристанищата на България

Снимка: Пристанище Варна Възможностите за обработка на товари в българските пристанища във Варна, Бургас и Русе бяха представени пред представители на Украинската

Иновациите и дигитализацията дават нови хоризонти за развитие на синята икономика на България

На 22 юни 2022 г. се проведе национална конференция на тема "Иновации и дигитализация за устойчиво развитие на синята икономика на България". Организатори на събитието бяха

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент