Турция разработва собствен проект за нови подводници

Турската подводница „Иньоню” (TCG I. Inönü) застава на Морска гара – Варна, снимка: © Maritime.bg, архив, 2018 г.

Турция притежава втория по големина подводен флот в НАТО. Към момента всички нейни подводници са чужди разработки, но това предстои да се промени.

Южната ни съседка формално стартира програма за строителство на изцяло проектирана и построена от турски инженери и корабостроители подводна лодка. Плановете на турските военноморски сили са до 2030 г. да имат поне шест новопостроени подводници.

Този ход идва в момент, когато много отбранителни сделки на Турция са под светлината на прожекторите, а САЩ отмени продажбата на F-35, заради решението на Анкара да придобие руски комплекси C-400. Освен подводници, неотдавна страната съобщи, че приема четвърта корвета, която е изцяло проектирана и построена от нея. Заедно с тези проекти тече разработката на основни бронирани машини за пехотата и танкове.

Новата подводна програма предвижда строителство на подводници с въздушно-независими пропулсивни уредби.

В момента всички 12 турски подводници са от немския клас 209, които предстои да бъдат заменени от друг германски проект – поне шест лодки от проект 214TN, но построени в Турция. Планът на страната е те да влязат в състава на флота през следващите години, а поне след десетилетие да бъдат заменени от изцяло проектирани и построени в Турция подводници.

Вижте още:

Източник По материали на Forbes

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и