Проблем с подводница пред погледа на Путин?

В рамките на финалния етап на военните учения “Гром 2019”, ръководен лично от руския президент Владимир Путин, възникна проблем при изстрелването на междуконтинентална ракета Р-29Р, което трябваше да стане от атомната подводница К-44 “Рязан”. Това съобщи “Ведомости“, като цитира двама души, близки до руското министерство на отбраната.

Атомната подводница К-44 “Рязан”, част от състава на 25-а дивизия подводници от Тихоокеанския флот, е осъществила на 17 октомври само един пуск на междуконтинентална балистична ракета Р-29Р по полигона “Чижа”, вместо планираните два. Втората Р-29Р не е излязла от шахтова пускова установка и подводницата се е върнала в пункта си на постоянно базиране с неизстреляната ракета.

Възможно е случилото се да се дължи на отказ на някои системи на подводницата, чрез които се командва изстрелването, предполага един от събеседниците на изданието. Точните причини тепърва ще се изясняват от специална комисия от представители на командването на Тихоокеанския флот, Генералния щаб на ВМФ и отбранителната промишленост.

По-късно от руското военно министерство коментираха случая с думите: “След като оценихме информацията за техническото състояние на една от ракетите на подводницата “Рязан”, получена непосредствено преди изстрелването, бе взето решение тя да не се изстрелва. Отказът от използването на тази ракета по никакъв начин не се отрази на успешния резултат от стратегическите командно-щабни маневри “Гром”.

Р-29Р е част от състава на комплекса Д-9Р, който още в съветско време е монтиран на подводниците по проект 667БДР “Калмар”. “Рязан” е последната подводница от този тип, която е на бойно дежурство: всички нейни предшественици вече или са бракувани, или предстои да бъдат бракувани. През 1977 г., когато е приета на въоръжение, Р-29Р предизвиква революция в бойното ракетостроене: тя е първата МБР с морско базиране в света, оборудвана с отделяща се главна част с индивидуално насочване на бойния блок.

В рамките на ученията “Гром 2019” руските военни провериха готовността за действие при използването на стратегическите ядрени сили. В тях участваха около 12 000 военни, 213 пускови установки на ракетните войски със специално предназначение, над 100 летателни апарата (включително 5 стратегически бомбардировача), около 15 кораба и 5 подводници. За трите дни на ученията бяха проведени 16 практически пуска на крилати и балистични ракети.

Източник RBTH

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент