Русия започна най-големите подводни маневри от края на Студената война

Русия започна в северния Атлантически океан най-големите подводни маневри от края на студената война, предаде „Франс прес“. Операцията се следи внимателно от НАТО, съобщи генералният щаб на норвежките въоръжени сили.

От миналата седмица дузина подводници, базирани на полуостров Кола, сред които и осем ядрени, са се включили в ученията, които би трябвало да продължат около два месеца. „Сега има много голяма активност в Северния Атлантик и Норвегия, както и другите страни от НАТО извършват мисии за наблюдение по въздуха и на повърхността на водата“, каза за Франс прес говорителят на генералния щаб на норвежките въоръжени сили Бриняр Стордал, информират БТА и Дневник.

Руски подводници са били локализирани също в Норвежко море и в Баренцово море. Според източниците руските подводници се опитват да стигнат възможно най-далеч в Атлантическия океан, без да бъдат забелязани и „да покажат, че руснаците са способни да защитават базите си и да са заплаха за източното крайбрежие на САЩ“.

Руските власти не са съобщавали нищо за тези операции. Северният флот в събота съобщи само, цитиран от руските агенции, че две ядрени подводници – „Нижний Новгород“ и „Псков“ – са започнали „дълбоководно спускане, за да изпитат оборудване и някои оръжия“ в неутралните води на Норвежко море. Става дума за подводници от клас „Кондор“, чието оборудване позволява по-специално да се изстрелват крилати ракети и такива, които са предназначени да разпознават и унищожават неприятелски авионосни групи.

Външно съдържание и реклама

Източник Дневник БТА

Последни новини

Последни новини