Благотворителен търг набира средства за православния храм във ВВМУ

Благотворителен търг за набиране на средства за доизграждане на православния храм „Св. Николай“ в парка на Военноморското училище се провежда вчера и днес в Библиотеката на училището.

В търга се включиха ръководството на ВВМУ, администрацията, курсанти и студенти. Всеки от тях донесе свои пособия, сувенири, украси и други вещи, които не използва. Така ненужното за един се оказа съкровище за друг. Десетки граждани се включиха в инициативата, за да помогнат за каузата.

На търга бяха изложени и продадени артикули от всички краища на света. От екзотична змийска ракия от Виетнам, до макет на индийския Тадж Махал, изработен от кристал, ръчно направени мечове и императорски сервиз за чай от Япония.

Парите, събрани от благотворителната инициатива, ще помогнат за заключителната фаза от изграждането на храма. Предстои изработване на идеен проект за изографисване на светата обител и вътрешното ѝ изписване, съгласно православния канон.

Основният камък на храм „Св. Николай“ при ВВМУ бе поставен от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в края на 2015 г., след освещаване на мястото. Църквата се изгражда изцяло с доброволно дарени от граждани и институции средства.

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас