Представят книгата „Човекът и далечният хоризонт“

 8 ноември, петък, Арт-салон на Радио Варна, 18.00 часа

Инж. Тодор Мечков представя „Човекът и далечният хоризонт“. Книгата съдържа подробна информация за 100-те най-известни морски експедиции, извършени с нестандартни плавателни съдове – самоделни салове и копия на древни кораби.

Разказът за всеки един от тях е илюстриран с карта на неговия маршрут. По този начин на едно място са събрани интересни и любопитни факти за живота и експериментите на Тур Хейердал, Тим Северин, Уилям Уилис, Ален Бомбар и техните последователи от цял свят, включително и България.

Книгата повежда своите читатели на плаване през всички точки на световния океан – от ледените брегове на Арктика, през бурните вълни на Северния Атлантик, топлото Средиземно море, живописната делта на р. Дунав, покрай екзотичните острови на Тихия океан и горещите брегове на р. Амазонка.

Всеки разлистил страниците на книгата, неусетно става част от екипажите на сала „Кон Тики“, кожената лодка „Свети Брендан“, бамбуковата джонка „Ксу Фу“ и другите описани експедиции.

Авторът инж. Тодор Мечков е създател на уникална колекция от 100 саморъчно изработени стендови модели на плавателните съдове, чийто морски експедиции е описал в своята книга. Колекцията е изложена в София.

По-голямата част от нея е показана публично за първи път във Варна през 2014 г. Тогава в музея за нова история на Варна е подредена изложбата „Човекът и морето. Преоткриване на миналото“. Представянето на книгата „Човекът и далечният хоризонт“ е посветено на 50-та годишнина от плаването на Тур Хейердал с тръстиковия кораб „Ра“ през 1969 г. и 35-та годишнина от плаването на Тим Северин с копието на древногръцката галера „Арго“.

Maritime.bg, Архив:

Източник Радио Варна
Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg