ВВМУ ще си партнира с морски университет в Канада

XX генерална асамблея на IAMU (Международна организация на морските университети) се проведе в периода 30.10. – 2.11.2019 г. в Япония. Във форума взеха участие повече от 60 университета, сред които и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, представен от началника на училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и зам.-началника по учебната и научната част – капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов.

Двадесетото издание на Асамблеята бе открито от президента на Нюпон фондация – Йочи Сасагава. Бяха поднесени специални поздравления от генералния секретар на IMO (Международна морска организация), президента на Nautical Institute London и др.

Форумът бе посветен на 20-годишнината от създаването на Организацията. Темата на Асамблеята бе „Промяна на курса за бъдещето на морските университети. Екологичен, технологичен, икономически, социален и политически аспект“. По време на форума бяха обсъдени актуални проблеми на морското образование, свързани с дигитализацията на морската индустрия, появата на автономни кораби, роботизация и др.

Началникът на ВВМУ осъществи множество срещи с представители на университетите партньори. Подписан бе Меморандум за сътрудничество с Морския институт на Университета в Нюфаундленд в Канада – водеща институция в обучението по проблемите на използване на морските роботизирани системи. Обсъдени бяха възможности за съвместни образователни и научни проекти, в т. ч. и съвместна програма с двойна диплома.

В рамките на съпътстващата конференция на Асамблеята капитан I ранг проф. д-р Калинов изнесе доклад на тема „Съвременни тенденции в морската професия и тяхното отражение върху морското образование“.

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас