Усложнена е навигационната обстановка по Дунав

Навигационната обстановка по река Дунав е усложнена, но е нормална за този сезон на годината. Подобна е ситуацията в целия участък на реката включително в Унгария, където вече има въведени ограничения, съобщават от ИАППД.

Засушаването и климатичните промени засягат българо-румънския участък и това оказва влияние върху корабоплаването.

От началото на месеца се наблюдават ниски водни стоежи с ниски водни количества. За първи път от 2003 г. се наблюдават водни количества от порядъка на 1700 куб. м./сек., което оказва влияние върху дълбочините и най-вече върху дълбочините на критичните участъци.

В момента данните показват, че нивото при пегел Русе е минус 30, а прогнозите са до края на седмицата то да спадне до минус 40.

Водните стоежи в момента са с 1 метър под нивата за ниско корабоплавателно регулационно ниво.

В момента двата кораба на Изпълнителна агенция “Проучване и поддържане на река Дунав” –  „Осъм“ и „Вит“ работят по навигационната обстановка, за да се ограничи фарватера, който е с малка ширина.

Към този момент най-критичен е участъкът в района на остров Белене на км 564 – 565, където се наблюдават дълбочини от 2 метра. За да се осигури нормалното преминаване на кораби в този участък, те трябва да имат газене 1.80 м. В участъка се наблюдава неспазване на указаните ограничения от голяма част от корабоплавателите, което води до засядане на плавателни съдове и съответно блокиране на фарватера.

За справяне с критичните участъци се изпълнява проект за драгажни дейности по удълбочаването на река Дунав. В края на септември приключиха планираните дейностите за 2019 г., като те ще продължат през следващата година, когато метеорологичните условия позволяват тяхното изпълнение.

Последни новини

Последни новини

Инж. Славов: Абсолютно недопустими са спекулациите за измиране на риба от замърсяване във "Флотски арсенал"

Абсолютно недопустими са твърденията за замърсяване от "ТЕРЕМ КРЗ Флотски арсенал - Варна", причинило измиране на риба в акваторията на Варненското езеро. Това заяви пред

Турция прави първи сондаж в Черно море на годишнината от неуспешния преврат

Турция може да започне проучване на нефт в Източното Средиземноморие в рамките на три или четири месеца съгласно споразумение, подписано с Либия, което беше осъдено от други в

По света и у нас

По света и у нас