Четирима заподозрени за сблъсъка, при който потъна норвежка фрегата (видео)

Снимка: ba.no

Капитанът на танкер SOLA TS е сред заподозрените за инцидента, при който на 8 ноември 2018 г. фрегата HELGE INGSTAD се сблъска с кораба.

Властите в Норвегия ще разследват капитана на гръцкия танкер, както и други четирима души за инцдента, при който пострадаха 7 военни моряци, а фрегатата потъна и бяха необходими месеци, за да бъде изтеглена.

Норвежката полиция обаче подчертава, че капитанът на танкера все още не е обвиняем, но „самият факт, че е капитан на кораб, участвал в инцидента, го прави естествено заподозрян“.

Според първичния доклад за инцидента, публикуван от норвежките служби в петък (вижте по-долу), палубното осветление на SOLA TS не е било изключено, след напускане на терминал „Sture“, което може да е довело до заблуда на вахтените на мостика на бойния кораб.

Разследващите в Норвегия предполагат, че навигаторите на HELGE INGSTAD не са могли да видят навигационните светлини на танкера и да го идентифицират, докато в същото време HELGE INGSTAD плава без включена идентификационна система.

Разпити ще се проведат и с останалите заподозрени – пилотът, който е бил на борда на танкера, офицер от екипажа на фрегатата и служител в местното ръководство на корабния трафик. Процесът е насрочен за края на следващата година.

Норвежката телевизия NRK допълва, че е възможно с обвинение да се сдобие и командирът на фрегатата, който е млад и неопитен, а както вече е известно – на мостика на HELGE INGSTAD осъзнават, че са в опасна близост, предприемайки рязка промяна на курса, едва когато корабът им се намира на 400 метра от танкера.

Видео:

Първичен доклад от разследването:

2019-08-KNM-Helge-Ingstad-og-Sola-TS-eng-1

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на