Ценовите оферти за нови кораби на флота ще са ясни в началото декември

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

С 15 дни е удължен срокът за получаване в Министерството на отбраната на оферти за проекта за нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили.

Това е станало с разписана заповед на военния министър Красимир Каракачанов от днес, след искане от две от трите фирми, които кандидатстват за градежа на новите кораби.

Проектът за нови кораби за флота е на стойност близо 1 милиард лева с ДДС.

На 6 декември фирмите трябва да представят своите актуализирани оферти, каза Каракачанов и добави, че това се прави, за да няма коментари, че умишлено са бързали в интерес на някого за сметка на други, предаде Дарик.

Той коментира, че две седмици не са от такова значение, важното е всички участници да се добре подготвени, да могат да мотивират предложенията си, и след 6 декември да се пристъпи към оценка на офертите им.

Удължаването ще наложи изместване на предвидените срокове по проекта с две седмици.

Maritime.bg припомня, че три фирми изпратиха първични оферти по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС). Това са компаниите „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ (Германия), „МТГ – Делфин“ (България) и „FINCANTIERI“ (Италия).

Съгласно утвърдения график следващата стъпка е оценка на офертите. Работата на междуведомствената работна група завършва с окончателен доклад с оценка и класиране на подадените оферти, който се утвърждава от министъра на отбраната, и се внася в Министерския съвет за разглеждане и одобряване.

На 19 юли 2018 г. Народното събрание прие актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС)“.

Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, които притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и Европейския съюз. Те трябва да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, които не подлежат на модернизация.

Максималната прогнозна стойност на актуализирания проект е 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв., спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за инвестиционен разход, е разпределена за плащане през 2025 г. и 2026 г. Добавени са два нови варианта за придобиване: 1) закупуване на нов отбранителен продукт (модифициран за нуждите на ВМС) или производство по лиценз; 2) комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ такъв.

Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораба да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия и с допълнително въоръжение и корабни изделия.

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас