Ценовите оферти за нови кораби на флота ще са ясни в началото декември

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

С 15 дни е удължен срокът за получаване в Министерството на отбраната на оферти за проекта за нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили.

Това е станало с разписана заповед на военния министър Красимир Каракачанов от днес, след искане от две от трите фирми, които кандидатстват за градежа на новите кораби.

Проектът за нови кораби за флота е на стойност близо 1 милиард лева с ДДС.

На 6 декември фирмите трябва да представят своите актуализирани оферти, каза Каракачанов и добави, че това се прави, за да няма коментари, че умишлено са бързали в интерес на някого за сметка на други, предаде Дарик.

Той коментира, че две седмици не са от такова значение, важното е всички участници да се добре подготвени, да могат да мотивират предложенията си, и след 6 декември да се пристъпи към оценка на офертите им.

Удължаването ще наложи изместване на предвидените срокове по проекта с две седмици.

Maritime.bg припомня, че три фирми изпратиха първични оферти по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС). Това са компаниите „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ (Германия), „МТГ – Делфин“ (България) и „FINCANTIERI“ (Италия).

Съгласно утвърдения график следващата стъпка е оценка на офертите. Работата на междуведомствената работна група завършва с окончателен доклад с оценка и класиране на подадените оферти, който се утвърждава от министъра на отбраната, и се внася в Министерския съвет за разглеждане и одобряване.

На 19 юли 2018 г. Народното събрание прие актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС)“.

Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, които притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и Европейския съюз. Те трябва да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, които не подлежат на модернизация.

Максималната прогнозна стойност на актуализирания проект е 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв., спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за инвестиционен разход, е разпределена за плащане през 2025 г. и 2026 г. Добавени са два нови варианта за придобиване: 1) закупуване на нов отбранителен продукт (модифициран за нуждите на ВМС) или производство по лиценз; 2) комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ такъв.

Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораба да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия и с допълнително въоръжение и корабни изделия.

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев: Изпитанията за пореден път доказаха на цял свят социалната значимост и незаменимост на моряшката…

Уважаеми колеги, От името на Параходство БМФ АД – най-старата и най-голямата българска шипингова компания, приветствам цялата наша морска общност с Никулден – денят на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент