БРП си върна контрола в Порт Пристис

Фото: Утро Русе
Фото: Утро Русе

„Параходство Българско речно плаване“ си върна мажоритарния пакет в „Порт Пристис“.

Преди година БРП продаде 3600 дяла на дъщерното си дружество „Балкантурс“. Сумата за обратното изкупуване не е отразена в Търговския регистър, в който на 13 ноември е вписана промяната.

След прехвърлянето на дяловете БРП притежава 55% от капитала на „Порт Пристис“. В притежание на „Балкантурс“ остават 1500 дяла /15%/, а също по толкова имат още „Галакси Пауър“ ЕООД /Варна/ и „ДДЛогистика“ ЕООД – Русе.

„Порт Пристис“ извършва услуги на едноименното пристанище „Пристис“ по договор с Община Русе от декември 2010 г. до приключване на процедурата за концесиониране.

На 14 декември 2017 г. общинският съвет определи „Порт Пристис“ за концесионер на пристанището, а договорът за предоставяне на концесия бе подписан на 4 януари 2018 г.

Оборотите на дружеството са скромни, като приходите за миналата 2018 г. възлизат на 134 хил. лева.

Обратното придобиване на дела в „Порт Пристис“ е рядък за последните години случай за увеличение на активите от БРП. В последните години БРП се държи над вода и чрез извънредни приходи от продажби на материални активи и акции в дъщерни компании. Продадени бяха 43% от „Маяк КМ“, корабите „Васил Левски“, „Мадара“, танкер баржа – БРП ТЕ-1, Никола Вапцаров“. През април тази година бе продаден и моторен кораб „Никола Вапцаров“.

Още по темата:

Източник в-к УТРО Русе

Последни новини

Последни новини

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас