Проф. Пимпирев: Трябва ни нов научно-изследователски кораб

На България като морска държава е изключително необходим нов модерен научно-изследователски кораб за научни проучвания в Черно море и Световния океан.

Това заявява пред ТРУД проф. Христо Пимпирев, който заявява, че очаква правителството да вземе решение за придобиване на заместник на „Академик“.

„Съществуващият в момента научно-изследователски кораб „Академик“ е преустроена турска риболовна шхуна на почтената възраст за кораб от 40 години, не може да излиза от Черно море и е най-подходящ за скрап. Разбира се, ако правителството вземе решение за закупуването на такъв кораб, той ще може да бъде използван за транспорт на участниците в полярните експедиции, на материали и хранителни продукти до Южношетландските острови през тукашния зимен сезон, когато не може да се използва за научни изследвания в Черно море“, коментира още проф. Пимпирев.

По този начин корабът ще се използва непрекъснато 12 месеца в годината, освен в Черно и Средиземно море, и в Атлантическия и Южния океан, смята още той.

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на