Европейската комисия започна разследване срещу данъчната политика за пристанищата в Италия

Европейската комисия обяви, че започва задълбочено разследване на данъчни облекчения, осигурени за пристанищата в Италия от местното законодателство.

Въпросните данъчни облекчения родиха опасения за нарушения на конкурентния пазар, а целта на разследването е да установи дали те са в разрез с правилата на Европейския съюз за държавна помощ.

Подобно разследване Комисията стартира и срещу Испания, която обаче пое ангажимент да премахне всички данъчни облекчения за пристанищата си, които са в разрез с европейското законодателство от началото на следващата година.

В Италия пристанищните оператори са напълно освободени от плащането на корпоративен данък. През януари т.г. Комисията покани Италия и Испания да променят своето законодатество, така че пристанищните оператори да плащат корпоративен данък, като всички останали бизнеси в двете страни. За разлика от Испания, Италия отказа да се съгласи с това искане на Комисията.

Дори разследването на ЕК да докаже, че необлагането с корпоративен данък на пристанищата се явява пряка държавна помощ, Италия няма да понесе санкции, тъй като това е законодателство, въведено в страната преди членството й в съюза.

Вижте още тук

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg