Европейската комисия започна разследване срещу данъчната политика за пристанищата в Италия

Европейската комисия обяви, че започва задълбочено разследване на данъчни облекчения, осигурени за пристанищата в Италия от местното законодателство.

Въпросните данъчни облекчения родиха опасения за нарушения на конкурентния пазар, а целта на разследването е да установи дали те са в разрез с правилата на Европейския съюз за държавна помощ.

Подобно разследване Комисията стартира и срещу Испания, която обаче пое ангажимент да премахне всички данъчни облекчения за пристанищата си, които са в разрез с европейското законодателство от началото на следващата година.

В Италия пристанищните оператори са напълно освободени от плащането на корпоративен данък. През януари т.г. Комисията покани Италия и Испания да променят своето законодатество, така че пристанищните оператори да плащат корпоративен данък, като всички останали бизнеси в двете страни. За разлика от Испания, Италия отказа да се съгласи с това искане на Комисията.

Дори разследването на ЕК да докаже, че необлагането с корпоративен данък на пристанищата се явява пряка държавна помощ, Италия няма да понесе санкции, тъй като това е законодателство, въведено в страната преди членството й в съюза.

Вижте още тук

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на