Повишава се температурата на Черно море

Снимка: Олег Ласточкин, © РИА Новости
Снимка: Олег Ласточкин, © РИА Новости

В Черно море има процес на навлизане на много видове риби, които са характерни за Средиземно море, което означава, че в нашето море се наблюдава покачване на температурата. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна доц. Виолин Райков, от секция „Биология и екология на морето“, в Института по океанология към Българската академия на науките (БАН) във Варна.

По думите му, когато се говори за изчезване на даден вид риба, причините за това са комплексни и не се дължат единствено и само на замърсяването на околната среда.

„Разбира се, човешката дейност влияе изключително негативно, а като се добавят и климатичните промени, нещата стават наистина сериозни, но не трябва да се подценяват и климатичните промени, за които все още се дебатира дали са поради човешката дейност или са нещо естествено“, подчерта специалистът.

По думите му в последните години се наблюдава навлизането на нови риби в Черно море, които са характерни повече за Средиземно море, което е доста по-топло от нашето. Това е ясен знак за повишаване температурите на Черно море.

Доц. Райков даде за пример, че вече има сведения, че в Черно море са улавяни морски звезди, които преди не е можело да оцелеят в него. В рибарските мрежи са попадали и други риби, които са били характерни за турския бряг на Средиземно море.

Към момента тези топлолюбиви видове навлизат в Черно море, но все още не могат да намерят подходящи условия за живот.

„Проблемът ще дойде, когато те намерят подходящите условия в Черно море, хареса им средата и започне силната конкуренция с местните видове. Успокоителното е, че това е един много дълъг процес, който отнема значително време. Като цяло – инванзивните видове са сериозен проблем и справянето с него е комплексен въпрос“, каза в заключение доц. Виолин Райков.

Последни новини

Последни новини

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас