Минните ловци, които купуваме, са изведени от експлоатация през 2011 г., търсим и подводница

Двата минни ловци, които купуваме от Нидерландия, са изведени от експлоатация през 2011 г., сочи справка на Maritime.bg.

Става дума за кораби Hr. Ms. Maassluis (б.н. М856) и Zr. Ms. Hellevoetsluis (б.н. М859).

Днес правителството предложи на народното събрание да ратифицира със закон договора за покупката на двата кораба, който вече е подписан от министъра на отбраната.

Въпреки, че става дума за 30-годишни съдове правителствената пресслужба изтъква, че Министерството на отбраната е направило военно-икономически анализ, който оценява придобиването на двата съда като целесъобразно.

„Ще допринесе за повишаване на способностите на българските Военноморски сили за изпълнение на задълженията по осигуряване безопасността на корабоплаването в морското ни пространство в мирно време, както и за успешно изпълнение на военновременните задачи в национален и съюзнически формат в НАТО и ЕС“, става ясно от съобщението.

Припомняме, че двата изведени от експлоатация минни ловци ще струват близо 2 млн. евро без ДДС.

Междувременно, според информация на източници на Mediapool, транспортирането на двата стари съда ще стане с помощта на тежковоз, тъй като нямаме готови екипажи за тях. Разходите за самия транспорт може да надвишат сумата, за която купуваме двата минни ловци, твърдят източници на изданието.

Преди месец Каракачанов заяви пред депутатите от военната комисия, че е бил търсен и вариант за придобиване на подводница за флота, но подходяща засега не е намерена.

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и