„БГ Фиш“: Учените трябва да изследват Черно море, когато времето е най-подходящо, а не когато им бъдат отпуснати пари

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Научните изследвания в Черно море трябва да бъдат задълбочени и засилени, каза пред БТА председателят на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ Фиш“ д-р Йордан Господинов след заседание на Консултативния съвет за Черно море, предаде Дарик.

В срещата участваха представители на държавни институции и на Европейската комисия. В Европа действат осем Консултативни съвета, като този за Черно море е базиран във Варна.

Учените трябва да направят точни изследвания какви са запасите от различните видове риба в морето, както и от миди и рапани, посочи Господинов.

Той уточни, че членове на „БГ Фиш“ са готови да дадат възможност на експертите да се качват на борда на корабите, за да събират нужните им данни.

Учените трябва да имат възможност да правят изследвания, когато времето е най-подходящо, а не когато им бъдат отпуснати пари, е позицията на Господинов.

Той допълни, че има държави, които искат да бъдат наложени квоти и за улова на рапан, но становището на Консултативния съвет е отрицателно.

Аргументът е, че този вид охлюв е пришелец в Черно море и, макар че вече има стопанско значение, нанася поражения върху местните видове, особено върху мидите.

Източник БТА Дарик

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент