Рекорд: 50 хил. евро глоба за скрубер и „въздържал се“ шеф механик

Акт за 50 000 евро наложи Агенцията по околна среда и енергетика в Хамбург на оператора на неназован танкер, плаващ под флага на Маршаловите острови.

Причина за рекордната глоба е, че корабът имал инсталиран и функциониращ скрубер с отворен цикъл, което е установено при проверка на т.нар. Водна полиция в пристанище Хамбург.

„Като част от извършената проверка на кораба, полицаите установиха, че на борда има скрубер с отворен контур, а до инспекцията в пристанищната акватория са изхвърлени над 2300 т. вода от системата“, съобщават от полицията.

В пристанище Хамбург и във водите на р. Елба се допускат само скрубер системи със затворен цикъл, а при наличие на другия тип е задължително своевременното преминаване към гориво с ниско съдържание на сяра, обясняват от полицията.

Според прессъобщението на полицията в Германия, отговорен за нарушението е 43-годишният главен механик на танкера, който „се е въздържал от преминаване към гориво с ниско съдържание на сяра“. Мъжът е филипинец.

Това е най-високата глоба, налагана досега за подобни случаи в Германия.

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на