Украйна иска 45 млн. евро от Русия за „окупирани пристанища“

45 млн. евро обезщетение иска Администрацията на морските пристанища на Украйна (АМПУ) от правителството на Руската федерация за „окупираните пристанища“ в Крим.

Украйна иска Русия да й изплати компенсанции, тъй като става дума за „незаконно присвоена държавна собственост, възложена за управление на АМПУ“.

Това е втори опит на пристанищната администрация да получи компенсации от Русия. Преди месеци държавното предприятие внесе иск в Европейския съд по правата на човека.

„Този ​​път използваме разпоредбите на Споразумението за насърчаване на инвестициите и взаимна защита. Първата стъпка е изпращането на искания за щети директно до правителството на Руската федерация. Ако не получим отговор в рамките на шест месеца, делото ще бъде внесено в международен съд“, казва ръководителят на АМПУ Райвис Вецкаганс.

„Фактът, че АМПУ има претенции за обезщетение срещу временно неконтролирани активи на територията на полуострова, по никакъв начин не означава, че предприятието се съгласява с наличието на законови основания за окупация и анексия на Крим, който остава на територията на Украйна“, отбелязват още от държавното дружество.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент