Русия върна катерите на Украйна, но без оборудване

Липсва голяма част от оборудването на трите украински съда, които Русия задържа, а по-късно върна на Украйна, съобщават местни медии.

От публикациите става ясно, че липсва цялото въоръжение, навигационни и комуникационни системи от борда на катерите Никопол и Бердянск и влекача Яни Капу.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че предстои анализ, след който правителството ще се обърне към РФ с искане липсващото оборудване да бъде върнато.

„Много се радвам, че нашите военни съдове вече са на мястото си. Както обещахме, върнахме моряците си и съдовете. Това, което видяхме, наистина не е достатъчно. Определено ще се обърнем към руската страна, за да бъде върнато всичко, което е там“, каза той на брифинг.

Зеленски добави, че предстои ремонт на двата катера и влекача.

Вчера съдовете застанаха в Очаков, а още преди това командирът на ВМС на Украйна заяви, че „всичко, което е можело да бъде премахнато го няма, от облицовката на тавана до тоалетните чинии“.

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент