300-милионен иск за сблъсък с американски разрушител

Иск за близо 300 милиона долара срещу японската NYK Line предявиха семействата на загиналите моряци от екипажа на американския разрушител USS FITZGERALD, който преди две години се сблъска с плаващия под флага на Филипините контейнеровоз ACX CRYSTAL.

Ищците срещу японската компания са общо 47, седем от тях са близки на загиналите моряци, а останалите са членове от екипажа на военния кораб.

Maritime.bg припомня, че двата кораба се сблъскаха на 17 юни 2017 г. на около 56 nm южно от Йокосука. При удара USS FITZGERALD понесе сериозни щети, три отсека бяха наводнени, а 7 военни моряци загинаха.

През същата година друг американски разрушител USS JOHN MCCAIN се сблъска с танкера ALNIC MC. Според доклади от разследването на този инцидент, виновни за сблъсъка са военните моряци. Двата инцидента доведоха до серия оставки в американския флот и цялостен преглед на програмите за подготовка на навигатори.

В своя доклад за сблъсъка с USS FITZGERALD, американският флот подчертава виновността на офицерите на мостика му, но въпреки това част от екипажа и близки на загиналите завеждат иск срещу чартьора на ACX CRYSTAL.

Адвокатите на ищците твърдят, че техните клиенти са били ранени, причинена им е душевна болка, загубили са работата си, страдали са и са изпитали сериозен страх. Юристите атакуват и флота с твърдението, че докладът от разследването разглежда едностранно случая, фокусирайки се единствено върху грешките, допуснати от екипажа на бойния кораб.

Медии в щатите подчертават, че в момента тече и дело, заведено ot други 42-ма ищци за сблъсъка с USS JOHN S. McCAIN, при който загинаха 10 моряци. По този процес, въпреки установената с категоричност вина на военните моряци, искът е в размер на 66.5 млн. щ. долара срещу фирмата „Energetic Tank“ Ink., собственик на ALNIC MC.

По темата:

Последни новини

Последни новини

Изграденият от ДППИ Планетариум в Бургас кандидатства за „Сграда на годината“

Изграденият от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Планетариум в Бургас участва в престижния национален конкурс „Сграда на годината“ и е класиран в

Гранична полиция купува дронове за наблюдение на морската граница за близо 4 млн. лева

Най-малко два броя безпилотни летателни състеми за нуждите на граничното наблюдение на морската държавна граница ще придобие ГД "Гранична полиция". Това става ясно от

Съветът за сигурност на Русия предупреждава за повишена минна опасност след бурите в Черно море

Минните полета край Украйна вероятно са разпръснати от скорошната буря с височина на вълната до 9 метра. Това заяви зам.-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация