Представят възможностите за реализация в морската индустрия

На 28 ноември в Юнашкия салон във Варна ще се проведе третото издание „Ден на сини кариери“.

Събитието се организира от Морски клъстър България и Българска морска камара и подкрепата на фирми от морския сектор, научни институти и образователни институции.

Събитието е насочено към младите хора – ученици, студенти и дипломирани специалисти, работещи в „синята икономика“, в други сектори, както и временно безработни.

Организаторите се стремят да запознаят младите хора с богатата гама от професии и възможности за кариерно развитие в областите на „Син растеж“.

Доказали се професионалисти от водещи български компании ще представят пред аудиторията спецификата и преимуществата на сектори като морски транспорт и круизен туризъм; пристанищни дейности, логистика, агентиране, снабдяване и други услуги; корабостроене, кораборемонт и океанско инженерство; научни изследвания и иновации в морските сектори.

Ще акцентират върху перспективите и изискванията на бизнеса за упражняване на професии от „синята икономика“ при използване на съвременни технологии и ще очертаят възможностите за кариерно развитие в основните за региона сектори от „Син растеж“.

В рамките на събитието участниците ще имат възможност да получат информация за специалности и програми за обучение в сините сектори, предлагани от висши учебни заведения, да се срещнат с  бъдещи работодатели, да се запознаят  с дейността на представените  бизнес и научни организации.

Стратегията на ЕС „Син растеж“ идентифицира морските дейности с най-голям потенциал за бъдещ растеж и перспективи за работни места в Средиземно и Черно море. За постигането на устойчив растеж, Синята икономика се нуждае от квалифицирани и опитни специалисти. Много сини сектори изпитват затруднения при намирането на подходящи кадри и очакват тези трудности да продължат.

Заинтересованите от подготовката на квалифицирани кадри за секторите на „Син растеж“, преодоляването на пропуските и различията в уменията им, обединяват усилия за превръщане на „синята кариера“ в по-привлекателна за младите хора в страната.

ПРОГРАМA-Ден-на-сини-кариери-2019

Последни новини

Последни новини

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас