Откриват Кулата на фаропазача в Пристанище Бургас

На Никулден, в деня, в който Бургас чества своя празник, официално ще бъде открита най-новата атракция в морския град – Кулата на фаропазача.

Това е някогашната кула на пристанището, построена още при изграждането му. Тя извисява снага на мястото, където е бил историческият вход на пристанище Бургас след откриването му през 1903 г., на метри от началото на вълноломната стена.

В района пред нея първоначално са се изливали изкуствените блокове, необходими за строителството на порта, а през 1904 г. започва изграждането на металната ограда, която стига до Кулата на фаропазача.

Тя е реконструирана и превърната в посетителски център като продължение на плана за отварянето на града към морето, който започна с откриването на Зоната за обществен достъп през 2014 г.

На първия етаж са подредени пана със стари снимки, свързани с историята на пристанището – строителството, преобразяването на емблематичния бургаски фар, както и фотоси, посветени на връзката на града и порта. Изложени са и 4 автентични сребърни стъклени плаки с негативи на снимки, правени на пристанището от художника Петко Задгорски. Те са дарени от сина му Велин Задгорски.

В залата на втория етаж са изложени чертежи, използвани при строителството на бургаското пристанище. Те от периода 1895 г. – 1912 г. и са част от архива на порта. Един от тях – „План на пристанище Бургас” е от 1895 г. с автор инж. Адолф Герард (Жерар), главен архитект и главен инженер на пристанище Марсилия във Франция.

В експозицията са включени още: автентичен кош за товари със самар, който са използвали докерите в първите години след откриването на пристанището, както и котви на кораби от различни периоди, открити в Бургаския залив.

Входът ще е безплатен, а посещенията ще се извършват след предварителна заявка.

Източник GotoBurgas

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на