Откриват Кулата на фаропазача в Пристанище Бургас

На Никулден, в деня, в който Бургас чества своя празник, официално ще бъде открита най-новата атракция в морския град – Кулата на фаропазача.

Това е някогашната кула на пристанището, построена още при изграждането му. Тя извисява снага на мястото, където е бил историческият вход на пристанище Бургас след откриването му през 1903 г., на метри от началото на вълноломната стена.

В района пред нея първоначално са се изливали изкуствените блокове, необходими за строителството на порта, а през 1904 г. започва изграждането на металната ограда, която стига до Кулата на фаропазача.

Тя е реконструирана и превърната в посетителски център като продължение на плана за отварянето на града към морето, който започна с откриването на Зоната за обществен достъп през 2014 г.

На първия етаж са подредени пана със стари снимки, свързани с историята на пристанището – строителството, преобразяването на емблематичния бургаски фар, както и фотоси, посветени на връзката на града и порта. Изложени са и 4 автентични сребърни стъклени плаки с негативи на снимки, правени на пристанището от художника Петко Задгорски. Те са дарени от сина му Велин Задгорски.

В залата на втория етаж са изложени чертежи, използвани при строителството на бургаското пристанище. Те от периода 1895 г. – 1912 г. и са част от архива на порта. Един от тях – „План на пристанище Бургас” е от 1895 г. с автор инж. Адолф Герард (Жерар), главен архитект и главен инженер на пристанище Марсилия във Франция.

В експозицията са включени още: автентичен кош за товари със самар, който са използвали докерите в първите години след откриването на пристанището, както и котви на кораби от различни периоди, открити в Бургаския залив.

Входът ще е безплатен, а посещенията ще се извършват след предварителна заявка.

Източник GotoBurgas
Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg