Германия иска охрана на всички кораби от ЕС

Германия смята да лобира, за да привлече други страни от ЕС за разрешаване разполагането на частни охранители на търговските й кораби, във високорискови зони, тъй като международната криза с пиратството ескалира, заявяват правителствени представители, цитирани от Reuters. Страната иска тази мярка да бъде допусната от всички страни в съюза.

Според анализатори немската инициатива ще срещне правни и практически спънки. 

Пиратството край Сомалия струва милиарди на световната икономика годишно. Огромни средства харчат и международните военноморски сили, заради „разтеглената“ борба с пиратите. В отчаянието си, все повече шипингови компании обмислят разполагане на частна въоръжена охрана на плавателните си съдове.

Германското правителство търси варианти за да промени законите свързани с огнестрелните оръжия, така няма да има спънки за използване на оръжие от охранители на борда на кораби плаващи под нейн флаг.

„Нашата цел е разработване на координиран подход, който да бъде представен по време на срещата на Международната морска организация (IMO) през Септември“, коментрира Ян Герд Бекер-Шверинг от немското министерство на икономиката. „Ако трябва да правим това сами, няма да има полза“, категоричен е той.

Позицията на ЕС е, че всяка страна трябва самостоятелно да разрешава разполагането на въоръжена охрана на борда на корабите под нейн флаг. Също така на корабите трябва да бъдат прилагани и мерки за превенция от пирати.

Трябва да се спазват и най-добрите практики за предпазване от пирати (BMP). Това заявява говорител на ЕС. По думите му частните охранители могат да оперират единствено, ако законите на държавата на флага го позволяват.

Отделно, Международната морска организация заяви, че подобен ход може да бъде взет на национално ниво, но предупреди за потенциална ескалация на насилието.

Международната морска организация не одобрява използването на частен охранителен персонал на борда на корабите, а корабните оператори трябва да вземат предвид възможността за екскалация на насилие„, категоричните са от там.

Великобратания ще разреши охраната
Предстои да бъде дадена зелена светлина за разполагане на въоръжена охрана на борда на кораби плаващи под флага на Великобритания.

В момента ситуацията в Кралството е неясна, заради редица регулации, които объркват корабособствениците и създават предпоставки за нарушаването им.

По думите на неназован представител на правителството, цитиран от TW – правителството е „натиснато“ от индустрията и съвсем скоро ще бъде взето решение в тази посока.

Според министърът на външните работи Хенри Белингам, решенията за разполагане на въоръжена охрана на борда на плаващите под флага на Великобритания кораби, трябва да се вземат от всеки отделен корабособственик, според неговата преценка.

Най-добрият вариант, според Белингам, би бил на всички британски кораби плаващи в „заразени“ от пирати води, да бъдат качвани тюлени от флота, пише Би Би Си. Тази идея обаче се оказва логистично невъзможна.

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент