Провлачиха подводница „Слава“ до последния й пристан

Фото: СПРБ

Над 80 души участват в операцията по провлачване на последната българска подводница „СЛАВА“ до последния й пристан край Белослав, където ще бъде превърната в музей.

„Това е гордост и тази гордост може да бъде съхранена, само когато бъде съхранена в паметта на българите”, заяви кап. I ранг Камен Кукуров, началник на щаба на ВМС., цитиран от bTV.

За да се осъществи буксировката са проведени редица компютърни симулации.

„Изготвена е от специална стомана, за да издържа голямото налягане, дълбочината на потапяне е до 300 м под вода и е въоръжена с осем торпедни апарата. Тези подводници са строени, за да действат в океана и при максимален запас на гориво, могат да преминат до 14 хил. морски мили – това е разстоянието от тук до Северна Америка”, обясни кап. I ранг Тодор Калинов, зам.-началник „Подготовка” в щаба на ВМС.

Подводницата служи на Българската армия от 1985 г. до 2011 г., когато е изведена от въоръжение. От тогава беше в базата на Военноморските сили.

След дългогодишна сага относно бъдещето ѝ, Община Варна реши да предостави за 10 г. на фондация, която ще я превърне в музей.

Видео, bTV

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

Борисов и Вучич инспектираха строителството на „Балкански поток“

Министър-председателят Бойко Борсов и президентът на Сърбия Александър Вучич инспектираха с хеликоптер строителството на „Балкански поток“. Проектът е приоритетен за българското

По света и у нас