Още 5 млн. долара потънаха в сагата с фалшивото пиратско нападение срещу танкер

Фото: Kennedys

Още 5 млн. щ. долара потъват в сагата с фалшивото пиратско нападение срещу танкер BRILLANTE VIRTUOSO, развиваща се вече над 7 години.

Съд във Великобритания разпореди на гръцка банка да заплати 5 млн. долара за направените разходи на застрахователите на танкера.

Maritime.bg припомня, че преди два месеца английски съд отхвърли претенциите на гръцкия корабособственик Мариос Илиополус и въпросната гръцка банка с клонове в България, претендиращи за 77 милиона долара обезщетение от група застрахователи.

В предишните дела гръцката банка беше осъдена да плати други 10 милиона за направените разходите на ответниците.

През 2011 г. гръцкият корабособственик Мариос Илиополус примамва в сложна конспиративна схема капитана и главния механик на танкер BRILLANTE VIRTUOSO, суецмакс, плаващ под Либерийски флаг.

Идеята на Илиополус била да се организира фалшива пиратска атака срещу танкера, в която да участват седем полицаи от Бреговата охрана на Йемен.

В съдебното решение от преди два месеца е записано, че BRILLANTE VIRTUOSO, за който през 2011 г. Maritime.bg писа, че е атакуван от сомалийски пирати във водите на Аденския залив, е

„тотална щета следствие умишлени действия на корабособственика Илиополус, а мотивите зад нападението от страна на въоръжените мъже не са свързани с отвличане на кораба или моряци от екипажа с цел получаване на откуп, а са имали единствена цел да подпомогнат корабособственика да измами застрахователите“.

По темата:

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент