И Кувейт забрани пластмасата на корабите

Кувейт стана поредната страна, забраняваща употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба на борда на корабите, плаващи в териториалните й води.

Maritime.bg припомня, че Индия бе първата страна в света, приела подобна рестриктивна мярка, с която се цели ограничаване на замърсяването с пластмаси.

С публикуван циркуляр (вижте по-долу) незабавно се забранява употребата на пластмасови прибори, чинии, чаши и бутилки до 10 литра, торби за боклук и пазаруване, както и други пластмасови кутии и контейнери с обем до 10 литра.

От 1 януари догодина се забраняват всички пластмасови кутии за храна, опаковъчно фолио за храни, бутилки за мляко, бутилки за шампоани и друга козметика, чаши за горещи напитки, защитни опаковки, микровълнови чинии и капачки за бутилки.

Под ключ трябва да се съхраняват пластмасовите изделия за еднократна употреба, налични на корабите, посещаващи пристанищата в Кувейт или плаващи в териториалните води на страната.

Властите в Кувейт все пак подчертават, че употребата или наличието на пластмасови изделия за еднократна употреба на борда на корабите, няма да бъде причина за тяхното евентуално задържане.

Още по темата:

Kuwait-plastic-ban

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg