МТГ – Делфин не подаде оферта за новите кораби на флота

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Варненската корабостроителница МТГ – Делфин не е подала оферта за строителството на двата нови патрулни кораба за Военноморските сили.

Информацията бе потвърдена пред Maritime.bg от завода, но засега компанията се въздържа от други коментари.

Коригирани ценови предложения, които ще бъдат отворени в понеделник, са подали само немската „LURSSEN“ и италианската „FINCANTIERI“.

Двете корабостроителници ще се борят за поръчката от около 1 милиард лева.

Преди две години МТГ Делфин беше единствен кандидат за строителство на двата патрулни кораба за българските ВМС. Тогава комапанията се отказа от сделката с основен мотив реално намалената с 20% стойност на проекта заради въведения ДДС върху всички военни сделки.

Новите кораби трябва да имат възможност за поразяване на брегови и морски цели зад пряката радиолокационна видимост с противокорабни ракети, способност за въздействие по надводни и въздушни цели с артилерийското въоръжение, въздействие по подводен противник с противоподводни торпеда и  въздействие по въздушен противник със зенитни ракети. Заложена е и способност за осигуряване на базирането и управлението на вертолети “Panther”. 

Очаква се първият кораб да бъде приет през 2022 г., а вторият – през 2023 г.

В състава на патрулните сили на ВМС в момента влизат 6 бойни кораба, от които 3 са произведени в бившия СССР и 3 са белгийско производство, клас Е-71, придобити като втора ръка през 2005 г. и 2008 г. Построените в бившия СССР кораби отстъпват на съвременните тенденции в развитието на оръжието и техниката и изпитват сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части. Тези кораби не са оперативно съвместими със силите на НАТО, което прави невъзможно тяхното участие в колективната отбрана на Алианса. Експлоатират се вече над 30 години, а тяхното оборудване и въоръжение са морално остарели и значително отстъпват на съвременните образци. 

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва