Латвия национализира пристанищата си

На извънредно заседание правителството на Латвия одобри законови изменения, с които се допуска национализацията на най-големите пристанища в страната – Рига и Вентспилс.

Досега пристанищата в двата града се управляваха от местните общински власти.

В понеделник Министерство на финансите на САЩ обяви, че включва в списъка със санкционирани лица, организации и фирми – кметът на Вентспилс Айварс Лембергс и четири организации под негов контрол, включително пристанищната власт в града.

Лембергс незабавно обяви, че излиза от ръководството на пристанището, но в опит да ограничи евентуалните проблеми в дейността му, свързани с наложените санкции от САЩ, правителството на страната реши спешно да го национализира.

Ще бъдат премахнати всички представители на местните общини в бордовете на двата порта.

Кметът Лембергс „контролира субекти чрез политически партии и корумпирани политици и систематично експлоатира тези субекти за собствена икономическа изгода“, според САЩ.

За десетмесечието на годината пристанищата в Латвия са обработили около 52 млн. тона товари – Рига (27 млн. т.), Вентспилс (18.12 млн. т.) и Лиепая (5.9 млн. т.).

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва