Прекратено е издирването на моряците от "Стара планина"

Прекратена е операцията по търсене и спасяване на двамата български моряци от екипажа на бълкер „Стара планина“.

Норвежкият морски спасително-координационен център прекратява издирването в 2000 ч. местно време, заради драстичното влошаване на метеообстановката.

Няколко часа по-рано, екипажите на морската авиация, участваща в издирването, са забелязали два спасителни кръга, предаде норвежкият сайт VG.

Друго местно издание Nettavisen съобщи, че двамата българи не са имали спасителни жилетки, когато вълна залива палубата и те падат зад борда на бълкера.

Изпълнителният директор на БМФ, к.д.п. Александър Калчев, заяви тази сутрин в ефира на Nova, че е разпоредил на капитана на „Стара планина“ да остане в района максимално дълго. Той коментира, че хидрометеорологичната обстановка в района е изключително тежка.

„По последни данни, които получихме вчера от кораба и спасително-координационния център, който командва спасителната операция, в 19 UTC те са прибрали двата хеликоптера и на практика са прекратили търсенето на моряците, тъй като са изчерпани, според тях, всички реални шансове да има оцелели и случаят се прехвърля към норвежката полиция. Аз лично съм разпоредил корабът да стои в региона до днес в 12 часa UTC с някаква надежда поне да намерим телата“, заяви още к.д.п. Калчев.

Видео:

Още по темата:

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg