Прекратено е издирването на моряците от "Стара планина"

Прекратена е операцията по търсене и спасяване на двамата български моряци от екипажа на бълкер „Стара планина“.

Норвежкият морски спасително-координационен център прекратява издирването в 2000 ч. местно време, заради драстичното влошаване на метеообстановката.

Няколко часа по-рано, екипажите на морската авиация, участваща в издирването, са забелязали два спасителни кръга, предаде норвежкият сайт VG.

Друго местно издание Nettavisen съобщи, че двамата българи не са имали спасителни жилетки, когато вълна залива палубата и те падат зад борда на бълкера.

Изпълнителният директор на БМФ, к.д.п. Александър Калчев, заяви тази сутрин в ефира на Nova, че е разпоредил на капитана на „Стара планина“ да остане в района максимално дълго. Той коментира, че хидрометеорологичната обстановка в района е изключително тежка.

„По последни данни, които получихме вчера от кораба и спасително-координационния център, който командва спасителната операция, в 19 UTC те са прибрали двата хеликоптера и на практика са прекратили търсенето на моряците, тъй като са изчерпани, според тях, всички реални шансове да има оцелели и случаят се прехвърля към норвежката полиция. Аз лично съм разпоредил корабът да стои в региона до днес в 12 часa UTC с някаква надежда поне да намерим телата“, заяви още к.д.п. Калчев.

Видео:

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Наградиха офицери от флота

За проявен висок професионализъм и постигнати отлични резултати при организирането и провеждането на ежегодното учение на НАТО “Cyber Coalition”, със заповед на министъра на

След повторната авария с тръбопровода: Емил Димитров проверява за укрита информация във Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е

Четирима се борят за две независими места в борда на Пристанище Варна

Снимка: Пристанище Варна Продължават конкурсите за избор на членове в ръководствата на държавните дружества от морската индустрия. Припомняме, че такива обяви транспортното