Кога ще върнат Морска администрация на Варна?

Анкета от сайта на най-голямата организация, обединяваща морския бизнес у нас – БМК

Над 400 километра делят топлия стол на изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“ – София от реалните проблеми на морския бизнес в страната, основно базиран във Варна и Бургас.

В същото време риболовният бранш от години отчита положителните резултати от преместване централата на ИА „Рибарство и аквакултури“ в Бургас.

Изминаха осем години откакто въпросът за преместване на ИАМА във Варна бе потулен, след активната намеса на синдикални организации и страхуващите се, че този процес ще пресече редица отъпкани корупционни пътеки.

За този период структурата на агенцията не само не е оптимизирана, но бяха създадени и нови административни единици.

Идеята през 2012 година бе централата на агенцията да бъде прехвърлена във Варна, а само работещите звена по осигуряване на европрограмите и международните отношения да останат в София. Образно казано, в столицата смятаха, че пращайки ИАРА в Бургас, а ИАМА във Варна – „за всеки ще има по нещо“.

Уви, оказа се, че за Варна няма…

Самият морски бизнес желае агенцията да бъде във Варна, видно от анкета на сайта на Българска морска камара, обединяваща най-голям брой компании от сектора.

87% от анкетираните (над 400 души, представители на бизнеса) са отговорили, че мястото на Морска администрация е във Варна.

Преди дни правителството „върна“ кулата на пристанище Варна на Морска администрация.

Редно е да попитаме (риторично), кога правителството ще върне и самата агенция на Варна?

Или поне ще наложи ли промяна в работата й, станала причина за искане на оставки?

А. Тодоров

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за