Варна търси фирма за превози между Морска гара и Аспарухово

Частен партньор, който да стопанисва туристическо корабче от Морска гара до бившето пристанище на “Рибни ресурси” в Аспарухово и Белослав, търси Община Варна. Това съобщи кметът Иван Портних.

Въпросното пристанище беше предоставено на местната власт от държавата, след което беше направен ремонт и към момента има възможност да се обслужват 6 големи кораба.

“Целта ни е вече след като имаме управлението на това пристанище да разширим дейността му от една страна, т.е. то да си изпълнява функциите на рибарско пристанище по отношение на риболовните корабчета, но от друга страна сме изчистили възможността за създаването на морски връзки от гледна точка на туризъм и атракционна дейност. Вече дефакто чисто и от правна гледна точка и съобразено с всички нормативи, може да се извършват туристически атракционни превози в рамките на Варненското езеро. Имам предвид връзката Морска гара-рибното пристанище в Аспарухово. Знаете, че в Белослав примерно интересна спирка би бил заводът за стъкло, там където вече е и подводницата “Слава”, която ще се превърне в музей. Така, че в момента търсим възможност за публично-частно партньорство, все пак поддържането на кораб е специфично нещо и не е в преките функции на Общината, хубаво е да го правят професионалисти”, посочи Портних, предаде Moreto.

По думите му работата по рибарското пристанище “Карантината”, което също ще се намира в Аспарухово напредва. Строителните дейности започнаха през май 2019 г. и се очаква да приключат през ноември тази година.

До момента са изпълнени дейности по изграждане на тилната територия, на източния и западния слип. Основите на двете оградни съоръжения са изградени в пълния си габарит, като изцяло са приключили дейностите, свързани със строителство под вода.

В момента се работи по хидротехническите съоръжения по надводната част. През този месец стартира строителството на триетажната сграда, в която са предвидени помещения за разтоварване, съхранение, продажба и спедиция на уловената риба, както и ресторант с панорамна гледка.

“Аз съм убеден, че Рибарското пристанище ще се превърне в една от атракциите на Варна, не само в район Аспарухово”, заяви Портних.

Общата стойност на проекта е 13 578 483 лв., от които 7 894 364 лв. безвъзмездна финансова помощ.

Източник Moreto.net

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент