Путин: Руският флот остава водещ в света

Руският президент Владимир Путин обяви, че Русия през XXI век трябва да запази и укрепи своя статут на една от водещите морски сили.

© Спутник / Alexei Druzhinin

Той е настоял за това по време на съвещание с ръководния състав на руското военно министерство и главното командване на руския военноморски флот, съобщават руските медии, цитирани от news.bg. Руският държавен глава е отбелязал, че руският военноморски флот оставал „най-важният, ако не и ключов“ компонент за осигуряване на националната отбрана и сигурност.

„През XXI в. трябва да поддържаме и укрепваме статута на страната ни като една от водещите морски сили“, подчертал Путин.

Руският президент е добавил, че Русия ще продължи да гарантира, че флотът ѝ е модерен и оборудван с последната дума на техниката.

Руският президент Владимир Путин наблюдава хода на военноморски маневри на Северния и Черноморския флот в Черно море от борда на ракетния крайцер „Маршал Устинов“ на Северния флот, предаде РИА Новости.

На учението имаше и пускове на ракети, включително крилати ракети „Калибър“ и хиперзвуковата „Кинжал“. Ученията включват 30 кораба, подводница на Черноморския флот и над 40 самолета на руските аерокосмически сили. Безпилотни летателни апарати осигуряваха непрекъснато визуално наблюдение на ученията.

В хода на практическите действия на авиацията, двойка изтребители МиГ-31К стреляха с ракети „Кинжал“ по мишена на един от полигоните. Екипажите на фрегатата „Адмирал Григорович“, малкия ракетен кораб „Орехово-Зуево“ и подводницата „Колпино“ изпълниха пускове от подводно и надводно положение на ракети „Калибър“.

Самият президент даде заповедта за край на действията. „Ученията бяха успешни“, докладва след приключването им на Путин Николай Евменов, главнокомандващ на Черноморския флот, информира dir.bg.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Североатлантическият алианс смята Черно море за стратегически регион.

НАТО възнамерява да увеличи присъствието си в Черно море, отбеляза Столтенберг.

През 2019 г. военни кораби на НАТО са навлизали в Черно море 30 пъти, като 15 от тях са акостираха в украинското пристанище Одеса.


След 11 години строеж, Русия приема подводница „Казань“

Многоцелевата атомна подводница „Казань“ по проект 885 „Ясень-М“ ще влезе в състава на руския ВМФ през септември-октомври 2020 г., съобщава ТАСС.

Информационната агенция се позовава на ръководителя на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов.

Строителството на подводницата започна преди 11 години. През пролетта на 2017 г. тя беше пусната на вода, припомня „Российская газета“, информира RB.

Подводниците от този клас се строят за разрешаване на най-разнообразни задачи. Те са способни да се борят с вражески надводни кораби и подводници и да нанасят удари по обекти на сушата.

Едно от главните им тактически преимущества е тяхната скритост. Съдовете по проект 885 имат минимални шумови нива, което ги прави на практика „невидими“ за специалните уреди за проследяване.

Това е първата подводница от проекта, в която се използват най-новите системи за управление. Основното ѝ въоръжение са ракети „Калибър“ и „Оникс“. Планира се в бъдеще подводниците да бъдат снабдени с хиперзвукови ракети „Циркон“.

В момента в процес на строителство са пет подводници по този проект. Миналата година беше сключен договор за градеж на още две.

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните

К.д.п. Димитър Димитров: Разчитаме на ЕК да спре пиратските нападения в Гвинейския залив

ЕС се насочва към проекти през Международната морска организация (IMO), които да засилят контрола по бреговата ивица на Гвинейския залив. Това се казва в получения отговор на