Кипър: Турция се превръща в пиратска държава

Снимка: AFP / TAL COHEN

Властите в Кипър определиха като „пиратство“ плановете на Турция да проведе нови сондажни работи в изключителната икономическа зона на страната. „Турция се превръща в пиратска държава в Източното Средиземноморие”, се казва в разпространено в неделя изявление на администрацията на президента на Кипър Никос Анастасиадис.

В документа се подчертава, че Турция е избрала пътя на „нелегитимните международни действия” на фона на партньорството в енергийната сфера, което страните от региона демонстрираха както на Източносредиземноморския форум в Кайро, така и в Атина при подписването на споразумението за строителство на източносредиземноморския газопровод.

В петък, 17 януари енергийният министър на Турция Фатих Дьонмез обяви началото на сондажните работи в района Лефкосиал в Изключителната икономическа зона на Кипър, където беше изпратен сондажният кораб „Явуз”, предаде economic. От администрацията на президента на Кипър напомниха, че за Лефкосиал вече са били издадени лицензи на големи чуждестранни компании за търсене на нефт и газ.

Както е известно, Турция не признава Република Кипър от 1963 г. и досега, като оспорва и границите на нейната изключителна икономическа зона. Според Анкара сондажният кораб „Явуз” ще работи на основание на официално разрешение, издадено от самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър – нещо, което предизвика протестите не само на Никозия, но дори и на Брюксел и стана причина и за въвеждането на санкции от страна на Европейския съюз срещу Турция.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини