Кораб заседна край Белене

Два прага затрудняват корабоплаването по река Дунав в българския участък. Към момента фарватерът е временно затворен в района на Белене, тъй като тази сутрин там е заседнал украински плавателен съд.

Това коментира за БТА директорът на дирекция „Речен надзор-Русе“ към агенция „Морска администрация“ Иван Жеков. Той обясни, че капитанът на украинския тласкач с една баржа не се е съобразил с ограничението в дълбочината, която е 22 дециметра, и е преминал с по-голямо газене- от 23 дециметра.

Друг украински кораб в момента му помага да се снеме от плитчината. Жеков каза, че предстои на капитана да бъде наложена глоба.

Той обясни, че такива случаи са инцидентни, тъй като напоследък корабоводителите са по-дисциплинирани и се съобразяват с обявените ограничения и с обстановката.

Жеков информира, че в района на Белене има струпване на 15 плавателни състава.

Причината е ограничението в ширината и в газенето, което налага провлачване на секциите. Ситуацията е допълнително усложнена и заради заседналия кораб.

Иван Жеков каза още, че вторият праг в българския участък на река Дунав, който затруднява корабоплването, е между Тутракан и Силистра.

Той обясни още, че заради извършеното през миналата година драгиране от изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ критичните участъци са само два. По думите му в други години при подобно ниско ниво на река Дунав праговете са били повече. Жеков каза още, че нивото на река Дунав е ниско в целия участък.

Например, в Унгария са обявени 29 прага.

По данни на ИАППД нивото на река Дунав при Русе днес е 55 см спрямо условната кота „нула“, предаде Дир. Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още шест сантиметра.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини